Inovativnost živilsko predelovalne industrije

Kmetijsko živilski tehnološki center PAN – NUTRI je danes pripravil strokovno konferenco ‘Inovacije in razvojna usmerjenost živilsko predelovalne industrije’. Na konferenci so med drugim spregovorili o varnosti in nevarnostih v živilsko predelovalni verigi, o vlogi Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pri prenosu znanja v gospodarstvo in razvoju funkcionalnih živil. Gospodarski pogled na inovativnost in funkcionalna živila sta predstavila direktorica Pomurskih mlekarn Bernardka Hlebič in predsednik uprave Skupine Panvita Dejan Židan.

Mleko in mlečni izdelki poleg osnovnega živila postajajo vedno bolj izdelki z dodatki, ki telesu omogočajo vzdrževati kondicijo, imunski sistem in boljše zdravje, je izpostavila direktorica Pomurskih mlekarn Bernardka Hlebič.

Med izdelki Pomurskih mlekarn je omenila Lejko mlejko z dodanimi vitamini, linijo PRO NUTRI za boljšo prebavo, zadnje funkcionalni živilo Pomurskih mlekarn pa je fitomleko, z dodanimi fitosteroli, ki pomagajo pri zniževanju ravni holesterola v krvi.

Predsednik uprave Skupine Panvita Dejan Židan pa je povedal, da je inovativno delovanje v Skupini Panvita načrtno in organizirano v razvojnih skupinah ter mrežni strukturi. Najmočnejše je na treh področjih: pri razvoju v poljedelski – vrtninarski proizvodnji, v programu prehrane za živali in v mesni industriji, kjer vsako leto na trgu predstavijo povprečno 15 novih izdelkov. Še ta mesec pa bodo predstavili 5 novih izdelkov programa Šef, za katerega je značilen enostaven način priprave hrane, ki jo je treba le toplotno obdelati.