Gradbinci se bojijo tudi prihodnjega leta

V prostorih družbe Pomgrad v Murski Soboti so se srečali člani Območnega odbora Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti. Pomurski gradbinci so tudi tokrat opozorili na zaostrene razmere v tej panogi, nič kaj boljšega pa si ne obetajo tudi za prihodnje leto. Sicer je predstavnike sindikatov najprej nagovoril predsednik uprave družbe SGP Pomgrad Tadej Ružič. Omenjena družba s 700 zaposlenimi ( 120 jih je zaposlenih za določen čas, preostali za nedoločen čas), je ena redkih gradbenih družb v Sloveniji, ki kljubuje krizi.

Poslovanje letos  je po besedah Ružiča stabilno. » To pomeni, da smo po prihodkih dosegli skoraj 30 odstotkov več, kot smo načrtovali,« je dejal. Kar zadeva prihodkov za prihodnje leto, pa imajo ta čas podpisanih  že 60 odstotkov pogodb.

Sicer kot je poudarila sekretarka Območnega odbora Zdenka Bobovec, se razmere v gradbeništvu v primerjavi z lanskim letom niso spremenile, boji pa se, da bo prihajajoče leto še slabše. »Tudi zato, ker se je 22. novembra začel likvidacijski postopek za Gradbeništvo Gomboc s 67 zaposlenimi,« je pojasnila Bobovčeva. Prejšnji teden so zaposleni dobili sklepe o prenehanju delovnega razmerja, do konca leta pa jim še teče odpovedni rok. Delavci in upniki naj bi dobili poplačane zaostale terjatve.
Bobovčevo pa je ob tem najbolj zmotilo,  da je odpoved od likvidacijskega upravitelja, to je dosedanji direktor družbe  Jože Gomboc,  dobil tudi predsednik sindikata v tej družbi Jožef Horvat,  ki se je približno pred dobrim mesecem  dni na delu hudo poškodoval in je na bolniškem dopustu.

Kot smo slišali danes, v  vseh pomurskih gradbenih podjetjih redno izplačujejo plače, razen v ljutomerskem Segrapu, kjer zaposleni prejemajo plače v obrokih, prav tako z zamikom so prejemali plače zaposleni v Gradbeništvu Gomboc. V treh podjetjih delavci niso prejeli regresa oziroma so ga prejeli v obliki bonov v družbi Segrap, v družbi Proizvodno gradbeno podjetje  Ljutomer pa so ga prejeli na podlagi tožb. Podobno so tožbe zaradi neizplačanega regresa vložili tudi delavci Gradbeništva Gomboc. V slednjih dveh družbah delavci tudi  nimajo v celotni plačanih vseh prispevkov.  Kar zadeva letošnje božičnice, pa pogajanja med vodstvom oziroma lastniki družb ter sindikatom še potekajo.